EXCLUSIV VIDEO | Ce spune părintele Gabriel Cazacu despre Sfântul cel mai iubit de bucureșteni: „Un model de rugăciune și sfințenie pentru ortodocși”

Publicat: 27/10/2023, 13:57

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, este sărbătorit de mii de pelerini care au venit să se închine vineri la racla cu Sfintele moaște. Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii s-au așezat la o coadă deloc mică, dar pe care au primit-o cu răbdare și liniște. Părintele Gabriel Cazacu a vorbit, pentru Gândul, despre viața dedicată rugăciunii de către Sfântul Dimitrie cel Nou, dar și despre semnificația acestei sărbători, care unește și adună, în solidaritate și credință, pelerini din toate colțurile țării.

Părintele spune că Sfântul Dimitrie cel Nou este „un model de rugăciune și de sfințenie pentru toți ortodocșii de astăzi.”

„Sfântul Dimitrie cel Nou Basarabov este sfântul cel mai iubit de către bucureșteni, pentru că el, nefiind născut în România, și-a dorit să vină în țara noastră. A avut o viață dedicată rugăciunii. S-a născut în satul Basarab din Bulgaria de astăzi. A avut o viață foarte curată, dedicată rugăciunii, dedicată smereniei.

Este un model de rugăciune și de sfințenie pentru noi toți ortodocșii de astăzi, mai ales pentru noi, preoții. Și în aceste zile ne bucurăm, iată, de o așa mulțime mare de pelerini care vin an de an aici”, a spus preotul.

„Este o așteptare sfântă. Sfântul Dimitrie cel Nou a salvat Bucureștiul de foc, de cutremur, de boli”

Oamenii vin în pelerinaj „mânați de o credință puternică și de gândul că avem aici, pe pâmânt, modele de viețuire”, mai spune părintele Cazacu.

„Bătrâni, copii neputincioși, tineri, studenți, tot felul de oameni care vin cu multă nădejde de mântuire, cu multă dragoste pentru a lua binecuvântare și pentru a face parte din această cale a sfințeniei. Dealul acesta al Patriarhiei se numește colina bucuriei. Iată-ne astăzi într-o bucurie deplină. Și bătrâni, și tineri, și copii în această bucurie sufletească. Sunt foarte mulți pelerini care au stat zi și noapte aici la rugăciune.

Este o așteptare sfântă. Uitați câtă bucurie, câtă binecuvântare, cât balsam duhovnicesc pentru fiecare inimă de creștin, nu doar bucureșteni. Sunt foarte mulți veniți din țară, oameni care vin aici aduși, animați de o credință puternică și de gândul că avem aici pe pământ, niște modele de viețuire. 

Sunt sfinții, mijlocitori între noi și bunul Dumnezeu și prin curata lor viețuire bunul Dumnezeu a rânduit ca ei să fie sfinți, noi să le recunoaștem sfințenia și să ne împărtășim cu toții din această bucurie duhovnicească specială pe care Sfinți și Sfintele lor moaște le aduc în lumea noastră, păzind Bucureștiul, ocrotind România, salvând Bucureștiul.

De atâtea ori în istoria Bucureștiului, Sfântul Dimitrie cel Nou a salvat Bucureștiul de foc, de cutremur, de boli, de holeră, de ciumă, de tot felul de încercări și de ispite. Sfântul niciodată n-a părăsit Bucureștiul și nu i-a părăsit pe români, fapt pentru care ne bucurăm și noi și îi mulțumim Sfântului Dimitrie și intrăm, și noi, în această foarte frumoasă atmosferă de rugăciune, ne conectăm și îi mulțumim Sfântului Dimitrie că ne ocrotește și pentru că ne iubește”, a explicat părintele.

„Este cea mai frumoasă mângâiere pentru români ca Sfântul să rămână aici”

Preotul Gabriel Cazacu a povestit istoria Sfântului care, dincolo de încercări și pericole, a rămas neclintit – ca o pavăză, în țara noastră, pentru a-i ocroti pe români.

„Sfântul a fost luat de către o armată rusească. Intenția lor a fost să-l ducă în Rusia, numai că ajungând, poposind în orașul București, un om de bine numit Dimitrie a vorbit cu generalul rus ca Sfântul să rămână aici, spunându-i și impresionându-l pe general, spunându-i că românii au pătimit foarte mult în războiul în care muriseră foarte mulți și că este cea mai frumoasă mângâiere pentru români ca Sfântul să rămână aici.

Și atunci acest general, căruia îi mulțumim, iată, a făcut această faptă bună, istorică, lăsându-l pe sfânt în mijlocul Bucureștiului și de atunci sfântul nedorind să mai plece de aici. Au fost tot felul de intenții în perioada comunistă să fie mutat de aici, iar Patriarhia și locul acesta să fie desființat. Dar Sfântul Dimitrie a ocrotit Patriarhia, Bucureștiul, și pe noi, pe toți românii”, a spus părintele Gabriel Cazacu, de la Mănăstirea Cașin.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Zeci de mii de pelerini, la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou. Pentru ce se roagă, mai nou, credincioșii

VIDEO | În căutarea minunilor pe Dealul Mitropoliei: cei mici vor să fie mai cuminți, iar cei mari vor sănătate. Un adevărat miracol este vremea

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Pariul făcut de Laurenţiu, un legumicultor din Oltenia, cu care a dat lovitura. Un kilogram...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Spunem ADIO marelui ACTOR al ţării! S-a stins încă o stea. Românii l-au iubit enorm
Dulceață de vișine și rubarbă. Delicatesă pentru zilele toride de vară
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Prima generație cu o rată a cancerului mai mare decât a părinților
×